Spørsmål og svar

Lån

Hvem kan låne? 

Alle kan søke om lån dersom minimumskravene oppfylles. Disse inkluderer:                  

  • Du kan ikke ha hatt inkassosaker
  • Du må være minst 25 år
  • Du må ha en fast inntekt på minimum 250 000 kroner i året
  • Du må ha bodd i Norge i minst 3 år

I tillegg til alle grunnkravene som må være oppfylt, må vi foreta en kredittvurdering før vi kan gi deg et lånetilbud.

Hvordan fungerer låneprosessen? 

Vi låner ut opptil kr 300 000 uten sikkerhet. Tilbakebetalingstiden er valgfri opptil 12 år. Du bestemmer selv hva pengene skal benyttes til.

Du kan søke om Balanselånet direkte via internett eller på søknadsskjemaet som du har fått i posten fra oss. Du vil få svar på søknaden innen 3-5 dager fra vi mottar den. Dersom lånesøknaden blir godkjent sender vi deg en låneavtale. Låneavtalen må signeres og returneres til oss sammen med øvrig dokumentasjon som vi vil be om.

Lånet utbetales til din konto så snart vi får låneavtalen i retur fra deg og vi har fått verifisert opplysninger som du har oppgitt i lånesøknaden, samt foretatt identitetskontroll i henhold til Hvitvaskingsloven. Du har også mulighet til å signere dine dokumenter med BankID noe som gjør prosessen enklere for deg.

Hvor lang tid tar det før jeg får svar på om jeg får lånet og hvor lang tid tar det før jeg får pengene? 

Ved normal saksgang tar det 3-5 dager før du får svar på søknaden. Hvis lånet blir godkjent, får du i første omgang en midlertidig godkjennelse. Før vi kan gi en endelig godkjennelse,  må vi ha mottatt og verfisert diverse informasjon som vi vil be deg om å sende inn til oss sammen med de signerte lånepapirene. Deretter kan det ta 2-3 dager før pengene er overført til din bankkonto.  

Kan dere gjøre utbetalingen direkte til de lån og kreditter som jeg skal refinansiere og innfri? 

Ja, det vil vi gjøre. Når du får innvilget lånet vil vi be deg oppgi de lån og kreditter som skal innfris i et eget fullmaktsskjema som du returnerer til oss.

Må jeg ha sikkerhet eller kausjonist? 

Nei, det behøver du ikke. Allikevel kan det være en fordel å være to som søker når man er gift, samboende eller lever i partnerskap. Det å ha med en medsøker vil styrke lånesøknaden og øke sjansen for å få innvilget lånet.

Hva er renten? 

Rentevilkårene som blir tilbudt er blant annet basert på en vurdering av hver kundes individuelle forutsetninger. Vi tilbyr for tiden en nominell rente fra 8,88 % til 17,64%. Mer informasjon om rente kan du lese på siden som heter "fakta om lånet".

Hva blir den effektive renten? 

Fullstendig oversikt over effektiv rente finner du ved hjelp av vår lånekalkulator.

Er renten konstant eller kan den endres? 

Renten følger det generelle rentenivået i Norge og kan endres i henhold til lånevilkårene.

Hvilke andre kostnader og gebyrer tar dere for lånet? 

I tillegg til renten kommer et etableringsgebyr på 950 kr og et termingebyr på 40 kr.

Kan jeg trekke fra renter og kostnader på skatten 

Ja, det kan du. Forutsatt at fradragsreglene ikke endres, kan 28 % av kostnadene trekkes fra på skatten.

Hva gjør jeg når selvangivelsen kommer? 

Skattemyndighetene får informasjon om utestående lån, renter og gebyrer som du kan trekke fra på skatten. Kontroller at beløpet som står på selvangivelsen din er korrekt med årsoppgaven som du får fra oss.

Kan jeg betale tilbake raskere? 

Ja, det kan du, og det koster ikke noe ekstra.

Når må jeg betale og hvordan gjør jeg det? 

Tilbakebetalingen av lånet skal skje en gang i måneden, med valgfritt fast forfall den 15. eller 25. i hver måned. Du vil få tilsendt en giro for hver måned som du skal benytte deg av. Dersom det er ønskelig vil det være mulig å opprette avtalegiro for automatiske trekk hver måned.

Hvor mye må jeg betale? 

Beløpet du betaler avhenger av hvor mye du låner og hvilken tilbakebetalingstid du velger. Du  ser dette i tabellen under fakta om lånet eller du kan bruke vår lånekalkulator for å se terminbeløpet du må betale. Renten kan endres, og følger det generelle rentenivået i Norge.

Hva gjør jeg om jeg ikke kan betale tilbake lånet? 

Dersom du får problemer med tilbakebetalingen av lånet må du kontakte oss så tidlig som mulig. Det er mye enklere å finne bra løsninger for alle parter dersom du tar kontakt tidlig.

Kan jeg forsikre mitt lån? 

Ja, du kan forsikre ditt lån med vår låneforsikring. Dersom du har medsøker på ditt lån kan dere begge tegne låneforsikring om det er ønskelig. Vi kan anbefale å tegne vår låneforsikring samtidig som du søker om lån. Les mer om vår låneforsikring her.