Hva er nominell og effektiv rente på lån?

Det er vanlig for banker å oppgi nominell rente på lån og det er den løpende pålydene renten i en bestemt periode, vanligvis ett år, men den effektive renten forteller hva du faktisk betaler for lånet. Det vil si at alle gebyrer (etableringsgebyr og termingebyr) du betaler er inkludert i beregningen. Den nominelle renten er med andre ord den fastsatte renten eksklusive gebyrer. Den effektive renten er det du faktisk betaler.

Dersom du tar opp et lån uten sikkerhet vil den effektive renten vanligvis variere et sted mellom ca 8,0% og helt opp til 22% og noen ganger høyere. De fleste banker gjør en kredittvurdering av lånesøkeren og renten fastsettes vanligvis ut i fra en individuell vurdering basert på lånebeløp, nedbetalingstid og eventuelt en kredittscore.

Mange glemmer ofte at renten på forbrukslån er fradragsberettiget på selvangivelsen akkurat på samme måte som for boliglån. Du får fradrag for 28% av rentene du har betalt i løpet av et år og det kan utgjøre mye penger for mange. Det er derfor lurt å sjekke at det står oppført rett i selvangivelsen.

Eksempel:
Har du et år betalt 10 000 kroner i rene renter for nedbetaling av et lån betyr det at du vil få igjen 2 800 kroner på skatten året etter. Den reelle rentekostnaden din er da 7 200 kroner.

Har du for eksempel et oppussingsprosjekt hjemme eller på hytta og trenger penger og forutsigbarhet kan et forbrukslån være akkurat det du trenger. Med vår lånekalkulator kan du enkelt velge ønsket lånebeløp og med en gang se hva både den nominelle og effektive renten på lånet vil bli.