Fem gode grunner til å sette opp et budsjett

Å sette opp et budsjett kan høres tungvint ut, og mange har ikke gjort det siden de lærte om økonomi på skolen. Om tanken på å sette opp et budsjett virker vanskelig, kan vi trøste deg med at det egentlig er ganske enkelt. Spesielt om du benytter deg av budsjettmalen som ligger her. Fremdeles ikke overbevist? Her kommer fem gode grunner til at nettopp du bør sette opp et budsjett.

1. Å sette opp et budsjett gjør det mulig å tenke fremover

Du vet den konserten du har så lyst til å dra på i juli, eller kompisturen som skal være i oktober – har du egentlig råd til det? Med et budsjett kan du planlegge fremover, vite hvor mye penger du kommer til å ha, og om du bør legge noe til side underveis for å kunne kose deg med god samvittighet.

2. Å sette opp et budsjett vil avsløre om du sløser

Om du til stadighet blir overrasket av at du alltid er blakk før neste lønning, vil et budsjett gi deg svaret på hvor årsaken ligger. Kanskje det er den faste morgenkaffen på bakeriet, eller den ekstra tyggisen du kjøper hver gang du handler middag. Det vi tenker på som “småtteri”, kan ofte bli større summer i løpet av en måned. Setter du alt opp i et budsjett, vil du oppdage hva du bruker unødvendig mye penger på, og hva du bør kutte ned på for å ha god råd frem til til neste lønning.

3. Å sette opp et budsjett gjør det enklere å spare

Drømmer du om en sydenferie eller ny TV i stua? Større utgifter må du som oftest spare til, og da er det smart å sette opp et budsjett på forhånd. Ved å føre opp inntekter og utgifter i et budsjett, vil du enkelt se hvor det er rom for å legge til side litt penger. En kaffe til 40 kroner hver dag i uka, blir faktisk over 1000 kroner i måneden. Om du heller begynner å ta med deg kaffe hjemmefra, og legger til side 40 kroner hver dag – er du plutselig godt i gang med å spare opp til det du drømmer om.

4. Å sette opp et budsjett gjør deg mer bevisst på pengebruk

Er du godt kjent med ordene “ikke godkjent”? Dette er ofte det som kommer opp på betalingsterminalen om du ikke har penger nok på kortet ditt. Setter du inntekter og utgifter opp i en budsjettmal, blir du nødt til å tenke over hva du bruker pengene dine på. Dette gjør deg også mer bevisst på din personlige økonomi i hverdagen, og kan bidra til at du tenker deg om to ganger før du kjøper den ekstra fine tingen som du egentlig ikke har bruk for.

5. Å sette opp et budsjett gjør det enklere å betale ned gjeld

Å betale ned gjeld må være en førsteprioritet, og derfor bør regninger alltid ha fast plass i budsjettet. Er du ute etter å få en litt mer romslig økonomi, bør du derfor aldri kutte ned på betaling av faste utgifter, men  heller se på hvilke andre utgifter du kan kutte ned på ( som penger på mat, drikke, uteliv, taxi etc.). Et budsjett vil gi deg en god oversikt, som gjør det enklere å se hvor du kan spare inn penger uten at det går ut over din nedbetaling av gjeld. 

Vil du ha flere tips? Les mer om hvorfor du bør sette opp et budsjett her, eller gå direkte til budsjettmalen